Esențial în sănătate publică. Hepatita E se transmite pe cale sexuală și poate determina infertilitate la bărbați

  • Prevenție



Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial în sănătate publică” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea bolilor transmisibile și netransmisibile care amenință sănătatea la nivel local și internațional.

Știrile săptămânii 17 – 23 iunie 202

abonare

Persoanele care au avut cancer în tinerețe au risc mai mare de boli cardiovasculare

Persoanele care au avut cancer la mai puţin de 25 de ani şi au supravieţuit prezintă riscuri adiţionale de a dezvolta boli cardiovasculare, alte tumori maligne sau alte tipuri de afecţiuni ulterior în cursul vieţii, conform unui studiu publicat în The Lancet Regional Health – Europe. În plus, supravieţuirea acestor persoane a fost influenţată semnificativ de factorii socioeconomici. Principalele concluzii:

  • riscul ulterior de boli maligne este de peste 3 ori mai ridicat la cei care au supravieţuit unui cancer
  • riscul de boli cardiovasculare este de 1,23 ori mai ridicat la aceste persoane
  • pacienţii care au supravieţuit unui cancer la vârste sub 25 de ani au un risc de peste 1,4 mai ridicat de accidente, otrăvire sau suicid

Studiul a evaluat datele din Registrul Naţional de Cancer din Suedia despre toate persoanele care au avut cancer la mai puţin de 25 de ani, începând cu anul 1958, până în 2021. Astfel, datele despre 65.000 de persoane cu cancer au fost analizate în comparaţie cu un grup de control care a inclus 313.000 persoane (raport 1:5), aceştia fiind potriviţi cu pacienţii cu cancer în funcţie de vârstă, sex şi rezidenţă. Au fost, de asemenea, analizate datele despre morbiditate, mortalitate şi de tip demografic din registrele de sănătate din Suedia, despre fiecare persoană inclusă în studiu.

Rezultatele studiului atrag atenţia asupra importanţei monitorizării detaliate a pacienţilor cu cancer şi după încheierea celor 5 ani după care sunt consideraţi vindecaţi dacă nu mai există semne de boală. Vulnerabilitatea acestor persoane faţă de diverse afecţiuni, inclusiv bolile cardiovasculare ar putea fi asociată tratamentelor de tipul chimioterapiei sau radioterapiei.

Alimentația sănătoasă reduce riscurile de diabet zaharat de tip 2, indiferent de riscul genetic

Adoptarea unui stil de alimentație sănătoasă, conform recomandărilor nutriţioniştilor, este asociată cu îmbunătăţirea glicemiei şi cu riscul redus de prediabet şi diabet zaharat de tip 2, inclusiv la persoanele cu risc genetic ridicat. Acestea sunt concluziile unui studiu publicat în European Journal of Nutrition. Diabetul zaharat de tip 2 are un fond genetic important, însă boala poate fi prevenită sau debutul său poate fi întârziat prin intervenţii asupra stilului de viaţă, precum dieta şi activitatea fizică.

Patternul dietetic care a inclus majoritar legume, fructe, uleiuri vegetale, peşte, carne de pasăre, cartofi, iaurt neîndulcit şi cu conţinut redus de grăsime, brânză cu nivel scăzut de grăsimi şi produse care au conţinut cereale integrale s-a asociat cu niveluri reduse ale glicemiei şi cu scăderea riscului de prediabet şi diabet zaharat de tip 2, indiferent dacă riscul genetic de dezvoltarea a acestei afecţiuni a fost crescut sau redus.

Studiul a inclus datele a peste 1500 de persoane de vârstă mijlocie şi vârstnici care au participat în cadrul studiului METSIM (Metabolic Syndrome in Men Study). A fost evaluată dieta participanţilor, precum şi nivelurile glicemiei, prin testul de toleranţă la glucoză efectuat la 2 ore. Riscul genetic de diabet zaharat de tip 2 a fost calculat pe baza analizei a 76 de variante genetice asociate cu această afecţiune.

ECDC a publicat noi recomandări pentru Jocurile Olimpice de Vară

În vara anului 2024, în Europa vor fi găzduite o serie de evenimente sportive, precum Jocurile Olimpice, activităţi culturale şi nu numai. În acest context, ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) a publicat o serie de recomandări pentru autorităţile de sănătate publică din statele membre ale Uniunii Europene, pentru prevenirea focarelor de boli infecțioase, care ar putea fi favorizate de adunările în masă. Riscul unor astfel de focare este redus, însă siguranţa sănătăţii tuturor participanţilor la evenimentele din vara aceasta reprezintă o prioritate.

Riscul de potenţiale provocări determinate de bolile infecţioase în contextul adunărilor în masă variază în funcţie de bolile endemice, numărul şi originea vizitatorilor, comportamentele riscante, barierele legate de limbă, demografia populaţiei implicate, tipul de eveniment, localizarea geografică, anotimp şi de cât de pregătit este sistemul de sănătate publică din ţara gazdă.

ECDC recomandă planificarea precoce a pregătirilor pentru toate categoriile de riscuri şi implicarea sectorului de sănătate publică încă de la început, precum şi colaborarea între sectoarele implicate în această etapă. Evaluarea riscului la nivel naţional de ameninţări de tipul bolilor infecţioase trebuie realizată precoce, pentru a creşte capacitatea de detecţie precoce şi pentru a pregăti acţiunile de răspuns.

Totodată, este recomandată creşterea capacităţii sistemelor de monitorizare existente şi existenţa unor niveluri multiple de sisteme pentru a supraveghea o ameninţare aflată în evoluţie şi pentru a facilita comunicarea riscurilor. Anterior evenimentelor cu participare în masă, trebuie pregătită comunicarea riscurilor, precum şi implicarea comunităţii şi activităţi pentru a adresa infodemia.

Aceste evenimente reprezintă oportunităţi de a promova activităţi despre sănătate, iar participanţii ar trebui să fie informaţi înainte, pe parcursul şi după derularea evenimentului. Informaţiile distribuite pot fi despre regulile de igienă, imunizare, practici sexuale considerate sigure, cum şi unde să caute ajutor medical, dar şi cum să se protejeze de condiţiile meteorologice extreme.

După încheierea evenimentelor care presupun participare în masă, este importantă analiza experienţei dobândite cu această ocazie, contribuind astfel la îmbunătăţirea managementului riscurilor pentru sănătatea publică în contextul activităţilor ulterioare de acest tip. 

Hepatita E ar putea fi transmisă pe cale sexuală

Noi rezultate publicate în PLOS Pathogens sugerează pentru prima dată că virusul hepatitei E ar putea fi transmis pe cale sexuală şi să se asocieze cu infertilitatea masculină. Microscopia în fluorescenţă a arătat că cel puţin 20% dintre spermatozoizii colectaţi de la porcii infectaţi cu acest patogen sunt asociaţi cu virusul hepatitei E, fără a putea fi precizat dacă particulele virale sunt intra- şi/sau extracelulare.

Virusul hepatitei E determină hepatită acută la oameni, în special în regiunile aflate în curs de dezvoltare, unde există dificultăţi legate de igienă. Virusul hepatitei E a fost asociat cu numeroase cazuri de complicaţii fatale legate de sarcină. Totodată, acest patogen infectează porcii, fiind endemic în Statele Unite la aceste animale. Virusul este distrus prin gătire, astfel că nu este transmis oamenilor prin consumul de produse alimentare din porc.

După inocularea virusului în porci, animale similare din punct de vedere al anatomiei reproductive cu oamenii, s-a constatat că patogenul a fost prezent în probe de sânge şi de scaun, indicând prezenţa infecţiei, deşi nu au fost decelate semne clinice de boală. Surprinzător a fost faptul că virusul hepatitei E a fost detectat în spermă, iar aceste particule virale au fost capabile să infecteze culturi de hepatocite umane şi să se replice la acest nivel.

Totodată, prezenţa virusului hepatitei E în spermă s-a asociat cu semne de deteriorare calitativă a acestui fluid biologic, fără a putea fi demonstrată până în acest punct o conexiune cu tulburări de fertilitate. Pe baza acestor rezultate, va fi investigat potenţialul virusului hepatitei E de a fi transmis pe cale sexuală, iniţial pe modele animale, dar şi impactul prezenței sale în spermă asupra fertilităţii.

Impactul alcoolului asupra sănătăţii depinde de microbiomul intestinal

Bacteriile prezente la nivelul microbiomului intestinal se asociază cu diferenţe între structura creierului şi semnele clinice de severitate la persoanele cu tulburare de consum de alcool, conform unui studiu publicat în Alcohol: Clinical and Experimental Research. Volumul şi grosimea amigdalei cerebrale la consumatorii de alcool în exces au fost asociate cu diversitatea şi abundenţa unor anumite specii bacteriene prezente la nivelul microbiomului intestinal. Totodată, simptome precum calitatea somnului, pofta de alcool, anxietatea sau depresia la persoanele care au urmat terapie pentru tulburarea de consum de alcool s-au asociat cu tipurile de microorganisme din microbiomul intestinal.

Microbiomul intestinal are un impact decisiv asupra unor variate funcţii fiziologice umane. Compoziţia sa este modificată în contextul aportului excesiv de alcool, având loc diminuarea speciilor bacteriene care influenţează pozitiv sănătatea, reducerea diversităţii microbiomului şi amplificarea tipurilor de microorganisme asociate cu inflamaţia. Anumite profiluri ale microbiomului intestinal se asociază cu tulburarea de consum de alcool.

Studiul a inclus doar 16 pacienţi, astfel că sunt necesare cercetări pe un număr mai mare de persoane pentru a confirma rezultatele obţinute. Pacienţii incluşi au fost evaluaţi prin imagistică prin rezonanţă magnetică de tip structural, pentru a analiza modificările de la nivel cerebral, precum şi prin secvenţiere metagenomică din probe de scaun, pentru a caracteriza microbiomul intestinal.