STUDIU. Mai mulți pacienți oncologici ar putea beneficia de testarea pentru cancere ereditare la recomandarea echipelor multidisciplinare

  • Acces la inovație



Peste o treime dintre cazurile de cancer pozitive pentru variante germinale patogene sau probabil patogene nu ar fi fost identificate printr-o abordare bazată pe ghidurile actuale. Acestea sunt rezultatele unui studiu publicat în JCO Precision Oncology, care a evaluat fezabilitatea raportării rezultatelor secundare relevante clinic identificate prin cercetarea bazată pe secvenţierea ADN-ului germinal al pacienţilor cu cancer, la recomandarea echipelor multidiciplinare, MTB (Molecular Tumor Board). Principalele concluzii:

  • Peste 4% dintre participanţi au prezentat variante genetice care predispun la cancer
  • Peste 3% dintre pacienţi au prezentat variante în formă heterozigotă care predispun la un sindrom de tipul cancer autozomal recesiv
  • Aproape 2% dintre pacienţi au prezentat variante asociate cu alte boli ereditare
  • Testarea bazată pe ghiduri ar fi ratat 37,5% dintre cazurile de cancer cu risc ereditar, incluzând variante ale genelor BRCA1, BRCA2, MSH6, SDHAF2, SDHB şi TP53

Evaluarea modificărilor genetice de tip germinal identifică acele mutaţii ale ADN-ului care sunt moştenite şi care cresc riscul de cancer sau de alte boli. La pacienţii cu cancer, astfel de testări pot identifica terapii potenţiale sau pot contribui la identificarea persoanelor înrudite care ar putea beneficia de screening sau alte modalităţi de a reduce riscul.

abonare

Pentru a evalua riscul de cancer ereditar, în clinică este adesea evaluat fenotipul şi istoricul familial. Datorită dovezilor ştiinţifice extinse cu privire la contribuţia factorilor genetici ereditari la dezvoltarea cancerului epitelial ovarian, cancerului pancreatic exocrin, cancerului de prostată de grad înalt, cancerului de sân metastatic negativ pentru receptorului factorului de creştere epidermă 2, cancerului tiroidian medular şi carcinomului glandei corticosuprarenale, la pacienţii diagnosticaţi cu aceste afecţiuni testarea universală genetică de tip germinal este standardul de îngrijire.

Studiu ADN
Sursă foto: Freepik, designed by pikisuperstar

Abordarea de tip testare universală ar putea fi, însă, importantă şi în contextul cancerului endometrial, gastrointestinal, de sân şi colorectal. Deşi pacienţii sunt adesea testaţi pentru mutaţiile germinale cu scop de cercetare, rezultatele acţionabile clinic nu sunt transmise de rutină către medicul curant. Aceste rezultate, însă, ar trebui utilizate în managementul clinic al cazului.

Noul studiu a inclus peste 780 de pacienţi cu cancer, indiferent de localizarea acestuia, tipul histologic sau stadiul de boală. A fost realizată analiza bioinformatică a rezultatelor secvenţierii întregului exom (WES, whole exome sequencing), fiind verificată prezenţa variantelor patogene sau potenţial patogene cuprinse pe lista Americal College of Medical Genomics. Variantele depistate au fost comunicate către medicul oncolog, împreună cu recomandări de trimitere la un consilier genetic specializat şi testare clinică de confirmare.

Citeşte şi: